Rotterdam Ship Repair verkent Port Of Opportunities
Rotterdam Ship Repair is altijd op zoek naar projectleiders (de ‘denkers’) en mensen die ‘slim zijn met hun handen’, de techneuten en de ‘doeners’. Is de Port of Opportunities hun nieuwe partner?

Rotterdam Ship Repair verkent Port Of Opportunities
Maar eerst… over wie hebben we het?
Port Of Opportunities
Port of Opportunities is een ervaren kennispartner voor de haven en industrie in de regio Rotterdam. Opgericht in september 2022, heeft de organisatie als missie om positieve veranderingen te bewerkstelligen in het professionele leven van nieuwkomers in Nederland. Door middel van het verbinden van kandidaten met werkgevers die hun potentieel waarderen, streeft Port of Opportunities naar duurzame en betekenisvolle arbeidsrelaties. Daarnaast draagt de organisatie bij aan het verlichten van de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt door het inzetten van de vaardigheden en ervaring van nieuwkomers in de Rotterdamse haven en industrie.
Rotterdam Ship Repair (RSR)
Rotterdam Ship Repair is een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in haven- en reisreparaties voor diverse scheepstypen. Met een toegewijd en ervaren team biedt het bedrijf 24/7 service, waarbij betrouwbaarheid en flexibiliteit centraal staan. Naast scheepsreparaties biedt Rotterdam Ship Repair diensten aan zoals motorreparaties, gangway-reparaties, offshore-oplossingen en jachtservices. Het bedrijf richt zich op het opbouwen van langdurige relaties met partners en streeft naar duurzame bedrijfsvoering, waarbij economische, sociale, veiligheids- en milieuresponsabiliteiten leidend zijn in het dagelijkse werk.
Samen ontdekken ze de kracht van ontwikkelin
Op 5 december 2024 gesproken met Ingeborg van Liempt nu management assistent sinds 2 jaar. Het bedrijf bestaat ca. 12,5 jaar en is gespecialiseerd in reparaties aan schepen in en vanuit de haven van Rotterdam.
Wij ontmoetten elkaar tijdens een event vanuit Deltalinqs. Ingeborg en een collega ‘van de vloer’ gaven een korte presentatie tijdens een workshop over de kansen en mogelijkheden die het werken met statushouders biedt. Zij hebben hier ervaring mee dankzij samenwerking met Port of Opportunities. Langs deze route zijn er 2 nieuwkomers gestart en ik heb haar gesproken over hun ervaringen.
Rotterdam Ship Repair is altijd op zoek naar projectleiders (de ‘denkers’) en mensen die ‘slim zijn met hun handen’, de techneuten en de ‘doeners’. Op dit moment werken er zo’n 40 medewerkers vast en zijn er ca 15 mensen die de flexibele schil vormen. De teams bestaan voornamelijk uit technisch en uitvoerend personeel.
Zoals bij veel bedrijven in de Rotterdamse haven valt het invullen van vacatures niet mee. Er wordt door veel bedrijven naar mensen met min of meer hetzelfde profiel gezocht, er wordt veel gewerkt met allerhande uitzendbureaus en met instroom vanuit buitenland. Als het kan wordt er samengewerkt met scholen, vooral voor BBL trajecten. Hiervandaan komt wel enige instroom maar beperkt. Doordat er op verschillende niveaus wordt gewerkt weet Ingeborg dat de werving van collega’s eigenlijk op al deze niveaus enorm lastig is.
De krappe arbeidsmarkt zorgt bij veel bedrijven voor problemen bij het kunnen aannemen en uitvoeren van werkzaamheden. Om te voorkomen dat dat een gevaar oplevert voor het behalen van de doelen of zelfs de continuïteit wordt naarstig gezocht naar goede en constructieve oplossingen. Zeker bedrijven waar HR en recruitment ‘erbij wordt gedaan’ is het vaak zoeken naar hoe hiermee om te gaan.
Rotterdam Ship Repair heeft inmiddels een bureau in de arm genomen om hen te helpen met communicatie richting de arbeidsmarkt via social media. Daarnaast werd vanuit directie kennisgemaakt met Port of Opportunities. Zij hebben zich gespecialiseerd in het werven en selecteren van vluchtelingen en statushouders die een aansluiting hebben met werk in de Rotterdamse haven. Soms gaat dat over drive of competenties, maar ook vaak over kennis en vaardigheden. Dit levert vaak goede matches op maar dat gaat lang niet altijd helemaal vanzelf.
Bij Rotterdam Ship Repair zijn het afgelopen jaar langs deze weg twee vacatures ingevuld. Er is een vacature ingevuld van Assistent Workshop Manager door Arsalan en een Mechanical Engineer door Khaled. De profielen zijn in samenspraak met Port of Oportunities zodanig opgesteld dat een match kon worden gemaakt met deze mannen die beiden hun wortels en opgedane kennis ver van hier hebben opgedaan maar die wel een goede match hadden en stonden te popelen om in Nederland aan passend (!) werk te gaan. Voor Rotterdam Ship Repair hielp het ook dat er een subsidie bij kwam kijken om een deel van de extra aandacht te kunnen bekostigen.
Ingeborg vertelt: “Inmiddels gaat de samenwerking in de teams steeds beter. We hebben veel geleerd van elkaar. De aanvankelijke landing van Arsalan en Khaled was niet heel erg voorbereid: we hadden geen goed beeld van wat ons te wachten stond. We praten natuurlijk niet alleen over relevante kennis over het werk, maar ook de afkomst (resp. Iran en Syrie) legt natuurlijk behoorlijke cultuurverschillen bloot. Eerlijk gezegd hebben we ons daar best een beetje op verkeken. Ook is er een grote taalbarrière (A1 was wel gehaald, maar werkjargon was lastig). Daarnaast sloot het CV ook niet helemaal aan, als de taal geen probleem is kom je daar vaak wel uit. In de praktijk bleek de kennis en het niveau toch anders dan gehoopt. Daar zijn we nu samen hard mee bezig. We geven het niet zomaar op natuurlijk!” Het verhaal van Ingeborg laat zien: het gaat dus over taal, inhoud en cultuur.
De bekendheid van de HARRIE training kan ook bijdragen aan een goede landing op de werkvloer. https://www.ikbenharrie.nl/
“De nood is hoog in de Rotterdamse haven! Instroom vanuit bredere invalshoeken is nu kansrijk en veel bedrijven staan meer dan ooit open voor het verkennen van nieuwe en andere mogelijkheden. Een uitdaging voor veel bedrijven zonder specifieke HR afdeling of teams die zich volledig kunnen richten op werving en selectie. Hier is vaak de aandacht voor instroom en begeleiding onvoldoende”, zo ondervinden veel bedrijven volgens Ingeborg.
“Wellicht kan hier vanuit Deltalinqs of over worden meegedacht. Samenwerken in de breedte is belangrijk in alle opzichten! Hoe kunnen we dit ook en nog beter voor recruitment faciliteren? Er was altijd al veel focus op het verkrijgen van werk en sinds 2023 is er ook een omslag merkbaar naar het houden en vasthouden van goed personeel. Dat geldt inmiddels voor iedereen!”
Door ondernemend aan de slag te gaan met maatschappelijke uitdagingen kan het MKB in Rotterdam bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de stad. Wil je ook bij de groeiende groep horen van bedrijven die iets goeds doen? GoedAannemen010 stelt je graag voor aan de organisaties in de stad die de inwoners van Rotterdam verder helpen (OPwerk–partners). Daarnaast zijn er een tal van impactondernemingen die producten, diensten en/of locaties beschikbaar hebben, die vind je op GoedInkopen010! Samen maken we het MKBeter!
Meer weten? Neem contact met ons op!
Geschreven door: Simone Schraepler (Voor Goed)