Bepaal wat de beste route is voor jou!

Aan de hand van vier vragen helpt deze tool je bij het aannemen van onbenut talent in jouw bedrijf.
Start de tool!

Of lees meer over de routes die andere werkgevers kozen

Doe het zelf-route

De perfecte route voor ondernemers in hart en nieren, met lef en doorzettingsvermogen. Je laat uitgebreide administratie het liefst achterwegen en regelt graag zelf een passende plek voor een OPwerker.
Lees meer over de Doe Het Zelf-route

SOCIAAL UITZEND-ROUTE

De route voor als je weinig tijd hebt en snel wilt schakelen om een geschikte nieuwe medewerker te vinden. Een tussenpersoon kan je helpen de kandidaat te vinden die aansluit op de cultuur van jouw bedrijf en de werkzaamheden die jullie uitvoeren.
Lees meer over de Sociaal Uitzend-route

VERGOEDINGSROUTE

Voor werkgevers die niet vies zijn van wat administratie als dat betekent dat je financiële ondersteuning kan krijgen. Zo maak je wellicht kans op een gedeeltelijke loonkostensubsidie, een no-risk policy of een jobcoach.
Lees meer over de Vergoedings-route

Vraag 1/4:

Heb je al iemand gevonden die je wilt aannenemen?
Ja

Heb je al een nieuwe medewerker met onbenut potentieel gevonden? Fijn!

Nee

Lees hieronder via welke kanalen je opzoek kunt naar de juiste OPwerker.

Ik wil zelf een kandidaat zoeken

Ik wil hulp bij het zoeken

Vraag 2/4:

Ben je bereid een functie op maat te maken voor je nieuwe medewerker?
Ja

Mooi! Want door de functie aan te passen op de kandidaat wordt de kans op succes veel hoger. Lees hieronder verder.

Nee

Je zoekt een kandidaat voor een bestaande functie. Hierdoor loop je wel het risico dat de functie minder goed aansluit.

Jobcarving en functiecreatie zijn methodes om werkzaamheden geschikt te maken voor werknemers met een beperking of andere specifieke behoeften op de arbeidsmarkt. Deze methoden vergroten de kans op een succesvolle plaatsing aanzienlijk en kunnen werknemers helpen hun volledige potentieel te bereiken.

Jobcarving

Jobcarving verwijst naar het aanpassen van bestaande functies om deze toegankelijker te maken voor mensen bij wie een standaard functie niet goed past. Dit kan bijvoorbeeld door taken uit een bestaande functie te halen en deze onder te brengen in een nieuwe functie die beter past bij de vaardigheden en mogelijkheden van de werknemer. Door deze methode kunnen werknemers met specifieke behoeften worden geïntegreerd in bestaande teams en kunnen ze bijdragen aan de organisatie op basis van hun individuele vaardigheden.

Jobcarving kan de werknemer helpen om een gevoel van autonomie en competentie te ontwikkelen, omdat de taken die aan hen zijn toegewezen, beter passen bij hun vaardigheden en mogelijkheden.

Functiecreatie

Functiecreatie is het creëren van nieuwe functies die specifiek zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van werknemers. Dit kan bijvoorbeeld door taken te combineren en deze samen te voegen tot een nieuwe functie die beter past bij de vaardigheden en mogelijkheden van de werknemer. Hierdoor kunnen werknemers met specifieke behoeften of uitdagingen toch zinvol bijdragen.

Functiecreatie kan de werknemer helpen om een gevoel van voldoening en betrokkenheid te ontwikkelen, omdat ze op deze manier een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf.

Lees meer over jobcarving en functiecreatie op de website van het WSP Rijnmond.

Vraag 3/4:

Wil je aanspraak maken op subsidies of regelingen om risico’s zo klein mogelijk te houden?
Ja

Lees hieronder hoe je erachter komt of je aanspraak maakt op regelingen of subsidies.

Nee

Als je het op eigen kracht kunt regelen dan scheelt dat vaak administratie.

Wellicht heb je recht op een passende vergoeding die je ter aanvulling kunt krijgen als je iemand uit de doelgroep aanneemt. Een aanvraag doen kost vaak wel wat administratie, maar geen zorgen, je hoeft niet alles alleen te doen. Wij gaan je helpen met een overzichtelijk stappenplan.

  1. Kijk of de kandidaat voorkomt in het doelgroepenregister en welke beschikbare vergoedingen er zijn voor jou als werkgever.
  2. Check via de regelhulp Financieel CV op welke vergoedingen of regelingen je aanspraak maakt.
  3. Overleg met HalloWerk, WSP Rijnmond, je accountant of het sociaal uitzendbureau waarbij je klant bent wat de mogelijkheden zijn.
  4. Vraag de vergoedingen aan via het UWV.

Wil je meer weten? Hier vind je meer informatie over de verschillende regelingen.

Vraag 4/4:

Heb je een social return verplichting te vervullen bij de gemeente Rotterdam?
Ja

Lees hieronder hoe het aannemen van een OPwerker kan helpen bij je social return verplichting.

Nee

Dat is een zorg minder en scheelt administratie!

Als je deelneemt aan een aanbesteding van boven de € 50.000,- voor gemeentelijke- of andere overheidsinstanties, dan wordt gevraagd om als organisatie iets terugdoet voor de maatschappij. Dat wordt social return on investment (SROI) genoemd. Een OPwerker aannemen is een hele mooie manier om hieraan te voldoen.

  1. Bekijk en manage jouw social return verplichting bij de gemeente Rotterdam via WIZZR, het registratiesysteem van WSP Rijnmond.
  2. Neem contact op met je accountmanager en ga in gesprek over de een social return-invulling die goed aansluit binnen jouw bedrijf.
  3. Zorg dat je voldoet aan de inspanningsverplichting en een eventueel resultaatvereiste.

Wil je meer weten, kijk dan op de website van het WSP Rijnmond of neem contact op met het Coördinatiepunt Social Return: bel 010 – 498 59 93 of mail naar socialreturn@rotterdam.nl

Dank je wel voor het invullen van de tool!

Op basis van jouw antwoorden hebben we de volgende route uitgestippeld:

Voor Goed Agency

Wil je advies of heb je een vraag over jouw route? Of wil je meer weten over het aannemen van mensen met onbenut arbeidspotentieel? Neem contact op met Voor Goed Agency en stel je vraag.

Wil je meer achtergrondinformatie? Download hier de businesscase om de onderbouwing te lezen en rekenvoorbeelden te bekijken.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom sociaal ondernemerschap in Rotterdam en de activiteiten bij Voor Goed? Meld je hier aan voor Voor Goed nieuwsbrieven.